tisdag 30 mars 2010

Nu anar jag våren

Nu är det mest smutsigt och skräpigt vid fågelbordet. Rådjuren har jag inte sett till på ett tag. Dom kan kanske hitta lite skott och annat gott i skogen. Hoppas det.

Det här med hörseln tar mer och mer av min tid i anspråk. Eftersom jag hör sämre än förut så måste jag ha volymen på högt i hörapparaterna och då blir det rundgång, det tjuter och piper. Väldigt enerverande så då måste jag sänka volymen för att en liten stund senare höja volymen igen. Och så håller det på.
På mitt arbete så ingår att svara i telefon. Det är ett himla skit. Var och varannan gång måste jag ropa på min man (han jobbar också här) och be att han tar över samtalet för jag hör inte.
Så häromdagen tog jag tag i det hela och åkte upp till Hörsam som är dom som sköter hörapparater, T-slingor och lite annat tekniskt.
Bad att dom skulle kolla mina hörapparater och varför dom tjuter så mycket. Resultatet blev att jag blev rekommenderad att gå till hörselvården för att kolla om apparaterna är rätt inställda. Så på hörselvården fick jag göra ett nytt audiogram och även ett taltest. På audiogrammet verkade det inte som hörseln hade försämrats något märkbart. Men taltestet var desto sämre. Nu uppfattade jag bara 24% av orden på höger öre och 52% på vänster öra.
Ett taltest går till så att man sitter i det ljuslösa lilla rummet med hörlurar på sig. Sedan får man lyssna till en mansröst som säger: Nu hör du bil. Nu hör du bal. Och då ska jag repetera det sista ordet i meningen.
Så nu förstår jag i alla fall varför jag upplever att jag hör så mycket sämre. Taluppfattningsförmågan är mycket sämre än tidigare.
Nu har jag varit hos öronläkaren och tagit bort lite vax som satt längst inne i örongången. Så nästa steg blir att gå tillbaka till hörselvården för att få nya proppar till hörapparaterna och som kanske sitter bättre och därigenom minskar rundgången. Får verkligen hoppas det.

I alla fall så fick jag reda på att till sommaren kommer jag att kallas till en tid med överläkaren på hörselvården för att gå vidare med utredningen för ett Cochleaimplantat.

Slut för idag!

onsdag 17 mars 2010

Det är fler gäster som besöker fågelbordet


Igår när jag drog upp rullgardinen så hade jag den här synen utanför fönstret. Visst är det fantastiskt att ha sånt här inpå knuten. Men det är klart när snön är borta och jag längtar efter vårblommorna är det inte lika roligt att ha dom här. Jag får njuta nu!
Våren är trots allt på stark frammarsch så nu måste jag ta mig samman och börja plantera lite nytt att sätta ut i trädgården framöver. Normalt brukar jag plantera om mina pelargoner vid den här tiden på året. Men i år blir deet inget av med det. Jag har ett uterum där jag brukar ha pelargoner och en hel del andra blommor. Med ett konvektorelement kan jag hålla en lagom temperatur som alla blommor tycker om - även på vintern.

I år åkte jag till Sälen efter nyår och då var sonen hemma och tittade till huset. Och han trodde inte det var bra att ha elementet på så hög värme när vi inte var hemma så han stängde av det. KUL!
När jag kom hem hade ALLA växter dött, t o m min porslinsblomma som jag har haft i ca 35 år. (Fast alldeles nyligen upptäckte jag 3 små gröna blad på den, så den kanske överlever). Totalt tror jag att jag slängde ut ca 40-50 blomkadaver. Några har fått flytta in och sköts ännu om i hopp om att dom kanske kanske har överlevt.
Annars blir det till att köpa nya fräscha blommor framöver.

Igår framåt kvällningen hade morgonens rådjur hämtat en kompis och nu passade dom på att äta kvällsmat vid fågelbordet. För att inte skrämma dom små liven så använde jag inte blixt utan tog bilden med långsam slutare därför är bilden inte helt skarp. Men visst är dom söta?


Många hälsningar Vivvi

måndag 8 mars 2010

Vilken vinter!!!

Utanför mitt sovrumsfönster har jag det här fågelbordet. Där serveras nästan uteslutande solrosfrön - utan skal. Jag brukar gå ut en sväng sent på eftermiddagen och se till så att det finns solrosfrön när fåglarna vaknar - för då har jag inte vaknat än. Men så för några dagar sedan var jag uppe tidigt och kunde då konstatera att solrosfröna var slut fast fåglarna ännu inte hade kommit.
Mysteriet löstes när jag fick se alla rådjurspår som fanns runt fågelbordet. Så nu utfordrar jag rådjuren och även en hare på andra sidan huset. På menyn där står: gammalt bröd, morötter och lite solrosfrön. När det börjar skymma så kommer dom, det brukar vara 4 rådjur som passerar vår tomt i sin ständiga jakt på mat.
Ja, jag vet att det är tokigt att mata rådjuren nu när jag kommer att bli jättesur på dom längre fram när dom äter upp mina blommor. Men vad ska man göra? Dom behöver ju mat nu när det är så mycket snö.

Som jag har skrivit i min presentation så tycker jag om att baka och här kommer ett par enkla recept som jag gjorde i helgen. Det var dels Müslibar dels smoothie.
Ingen borde gå och köpa dyra bars när det är så lätt att göra själv och detsamma gäller faktiskt också för smoothies.

Müslibar
100 g smör
2 msk sirap
1 dl torkad frukt, t ex aprikoser och dadlar, fint hackade
1 dl russin
3 dl Müsli välj gärna en som inte är så söt
1 dl havregryn
3 msk vetemjöl eller glutenfritt mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl muscvadosocker eller råsocker
1 tsk vaniljsocker.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Blanda alla torra ingredienserna och häll slutligen i det smälta smöret. Rör ihop allt. Smörj ett bakplåtspapper och lägg i en form ca 20x20 cm. Tryck ut allt till en jämn "kaka" tryck till lite. Grädda ca 15 minuter.
Ta ut och låt svalna lite och skär sedan i önskade fyrkanter. Låt svalna tills dom är helt kalla.


Smoothie
Kör i mixer 2,5 dl naturell yoghurt med 1 dl mjölk ca 1-2 msk honung och 1 dl bär tills det är ordentligt blandat. Häll upp i glas och njut!
 

Så var det det där med hörseln
Under den gångna vecka skulle det ha varit anhörigdag på hörselvården. Det hade jag faktiskt sett fram emot. Tänkte att det skulle vara nyttigt för mina nära anhöriga att få större förståelse för hur dåligt jag faktiskt hör. Men det hela blev inställt på grund av sjukdom. Får se när det blir av nu.

Så hände det i veckan att goda vänner som av någon anledning hade kontakt med hörverkstan, ni vet där dom fixar med T-slingor, hörapparater och andra hjälpmedel. Då kom dom att prata med Ove som är ansvarig på hörverkstan (han känner nog alla som är hörselskadade i den här stan) och förde på tal att jag var på utredning för ett CI. Nej, nej sa han. Hon behöver bara en modernare och starkare hörapparat. Så bra nu vet jag varken ut eller in. Men jag fortsätter nog att vänta på utredningen. Det går ju att tacka nej!

Om det är någon som tittar in här och har synpunkter så kommentera gärna.

Vi hörs
Vivvi