fredag 29 juli 2011

Nu är den här! Svampsäsongen så klart.

                                 Bilden blev lite suddig men det är i alla fall gårdagens svampskörd

Nu spirar svamparna i skog och mark. Passa på och gå ut på torsdagarna för då är det stor chans att hitta dom små godingarna (på helgen kommer dom stora folkskarorna och letar svamp men på torsdag har det hunnit växa upp nya). Igår var första gången den här säsongen som jag gav mig iväg till mitt vanliga svampställe. Det var varmt men vad mysigt det är att gå i skogen och speciellt mysigt blir det ju när man ser det lysa gult av kantareller. Får se vad det ska bli av dom här - men så här i början av säsongen är det kanske godast att njuta dom enklast möjligt: bara smörstekta.

                                              Sommar innebär också auktionsbesök
Den här veckan blev det besök i Broarna där man kan fynda allt möjligt. Själv var jag ute efter en täckdikningsspade. Och voilá! Se här mitt fynd för endast 20 kr.
Täckdikningsspaden kommer att bli kanonbra när jag ska gräva planteringsgropar i trädgården. Och som sagt det är roligt med auktioner och själv blir jag så sugen på att ropa på allt möjligt, måste riktigt hålla mig i skinnet så att jag inte köper för mycket. Men den här gången kom jag ändå hem med ytteligare ett fynd:
en marmormortel - inropad för 100 kr. Morteln är i perfekt skick så den blir bra att ha i köket.

                                                                       Hemester
Att ha semester hemma går faktiskt ganska bra. Att jag är hemma beror på att som egenföretagare så är man helt beroende av personalen och när dom är på semester så kanske inte alla klarar att "sköta det adminisstrativa på företaget". Därför så är vi hemma och tittar in på kontoret någon/några timmar per dag. Resten av tiden försöker vi hitta på olika aktiviteter - det blir mycket pyssel i trädgården förstås, men också utflykter. Så häromdagen var vi på hantverksmässsa i Ramnäs. Där kunde vi se hur det går till att smida i järn.


                                        Ett tungt och varmt hantverk som kräver sin man

                                                 Återbesök på Karolinska om 14 dagar
Det är otroligt vad fort tiden går, redan 3 månader sedan jag var på Karolinska senast. Nu är det alltså snart dags för "mapping" igen. Så nu har jag börjat fundera på hur det faktiskt fungerar med mitt CI?
Tänk så fort man vänjer sig, redan nu känns det som om jag alltid har hört så här bra, ändå vet jag att för 6 månader sedan kunde jag inte höra fåglarna. Hjärnan vänjer sig också vid att höra ljuden så jag upplever att jag har fått höja "volymen" för att höra lika bra som jag gjorde för 2 månader sedan.
Jag har säkert berättat om att jag har några av elektroderna "avstängde" det är speciellt 2 "baselektroder", förmodligen har jag aldrig hört alla bastoner riktigt. Så när mankopplade in dom elektroderna skrek min hjärna: Hjälp, hallå vad gör ni. Ljudet blev vädigt burkigt och konstigt så därför stängdes 2 baselektroder av men i min lilla manöverdosa har jag en knapp som jag kan trycka på för att koppla på en del av basljudet och det är just nu det som jag försöker göra. Inbillar mig att ljudet blir mer komplett när basen är med men ack så jobbigt det är att lyssna på det. Så frågan är: är det bra att träna dom ljuden eller ska man bara strunta i dom????
Positivt är att jag upplever det väldigt mycket enklare nu att prata i telefon - gäller både mobilen och den vanliga - hör faktiskt allt (tror jag). Ja, det är fantastiskt.
Hur går det för dig Birgitta och dig Monica? Hör av er och berätta.
Tack också Tina för dina alltid lika trevliga kommentarer. Det var också roligt att läsa om dina flygerfarenheter - det lät ju inte alltför besvärligt.

Ha det fortsatt bra i sommar
Vivvi

fredag 15 juli 2011

Sommar är sköna dagar i trädgården

Jag blir glad varje gång jag kommer ut i trädgården och ser den här blomprakten. Den lilla grodan sitter och tittar ut över fågelbadet som jag gjorde härom sommaren. Det är roligt med olika trädgårdsdekorationer. vi har inte så mycket i vår trädgård men några har vi eller vad sägs om den här fula fågeln?

Fågeln inköptes när vi var i Tyskland i början på sommaren. Den snurrar glatt runt när det blåser. Och om den är rätt uppsatt så ska vi även kunna se från vilket håll det blåser.
För en vecka sedan så var jag på antikmässsan i Nora och då införskaffade jag en charmig zinkkanna, den används inte för att vattna med - det är den för tung till - men den är härlig att se på. (Det finns en bild längst ner på sidan).

Det här med trädgårdskonst har blivit mer och mer vanligt i vanliga trädgårdar. Natasja Andersson som jag har skrivit om tidigare är en dängare på att göra roliga konstverk, eller vad sägs om dn här härliga hästen?



Ja, det finns faktiskt en hel del konstnärer som ägnar sig åt att göra speciell trädgårdskonst. På Ateljé Hjälmarstrand utanför Örebro brukar dom ha visning av spännande konstverk. I år hittade jag den här gulliga  skapelsen där.

Visst är den söt den lilla ängeln? Det kanske inte är en ängel men söt är den i alla fall. Kanske något att ta efter.

                                                    Hur är det då med höronen?
Ja, nu har jag väl hunnit vänja mig ganska bra vid mitt CI. Visst ibland tycker jag att det blir för mycket ljud och då går jag och skrotar för mig själv helt utan hörapparater eller kanske med bara den gamla på ena örat.
Jag tycker att det finns vissa ljud som är besvärliga, t ex så kan det bli ett "skärande" ljud när det blåser mycket i träden. Det kan också vara jobbigt att åka bil med öppet fönster då kommer också det där "skärande ljudet".
Faktiskt så tyckte jag att jag på något sätt hörde bättre alldeles efter att man hade kopplat in mitt nya CI. Undrar vad det kan bero på, jag vet ju att volymen är högre nu än den var i början men ändå tycker jag att jag hörde bättre i början. Nybörjarglädje???
Men summan av kardemumman är ändå att det är fantastiskt att man kan göra sådana här ingrepp och förbättra hörseln så mycket.
Nu var det så länge sedan jag hörde något från er mina CI-systrar. Hur går det för er? Hoppas att det går bra och att ni kanske kan få lite tid över för att rapportera om era framsteg och erfarenheter.
Och du Tina, hur gick det med incheckningen till flyget?

                                                                  Ha det så bra
                                                                       Vivvi



torsdag 7 juli 2011

Ibland blir tröskeln såååå hög

Ju längre tiden går dest svårare blir det. så nu bara måste jag komma igång med det här inlägget. Det har ju gått mer än en månad sedan jag sist uppdaterade bloggen. Och massor har hänt, så mycket att det nästan inte går att rekapitulera. Varje gång det har varit något så har jag fotograferat och tänkt att den här bilden ska jag ha till bloggen. Men så har jag inte fått till bloggandet och sedan har det. Så det har jag lärt mig: bättre att skriva i bloggen lite men ofta istället för att vänta då blir det liksom inte av.

Så nu sitter jag här i alla fall. Sedan sist har jag varit en sväng ner i Europa, inte så långt men en trevlig resa blev det med besök i Danmark, Tyskland och Holland.
När jag var i Holland passade jag på att köpa lite växter - vilken skillnad på pris jämfört med här hemma. Rosenbuskar för mellan 50-80 kr gjorde att jag köpte två stycken som nu är planerade i trädgården - hoppas att dom tar sig.
Köpte dessutom en rolig trädgårdsdekoration (bilden kommer i nästa inlägg).
På resan besökte vi lite olika städer. I Bremen såg jag den här söta positivspelerskan:
Faktiskt väldigt mysigt att gå omkring på ett torg i solsken och höra positivmusik i bakgrunden. På det här torget köpte jag förresten en jättefin bonsai (i porslinskruka)och ganska stor också för endast 35 kr. Det kallar jag fynd.

Ja, så har det varit midsommar, sedan sist. Midsommar firade vi i Österbybruk, ett firande som jag verkligen kan rekommendera. Mysig miljö och traditionellt med folkdanser - i det här fallet så hade herrarna på sig vallondräkter (Österbybruk är ett bruk som startades med hjälp av valloner). Det var i alla fall jättefint.

På hemvägen passade vi på att besöka den outtröttliga Natasja Andersson i Sottern. Jag har skrivit om henne förut. Hon anordnar barnläger för barn från Ryssland, barn vars föräldrar blev deporterade från Tjernobyl efter kärnkraftsolyckan. Det är jättefattiga barn som under tre veckor får komma till Sverige och njuta god och näringsrik mat, får besöka tandläkaren, får vara med på olika trevliga utflykter och som slutligen åker tillbaka med en stor väska fylld med nya kläder. Allt detta ordnar Natasja alldeles själv med hjälp av insamlade pengar.  När vi kom på besök skulle just en grupp med 20 barn åka tillbaka hem och nästa grupp skulle komma kort tid därefter.

Natasja är också konstärinna målar tavlor som hon säljer för att få in pengar till barnlägren. I hennes trädgår kan man hitta olika utsmyckningar som hon gör själv. I mitt nästa inlägg ska jag visa lite olika trädgårdsutsmyckningar som jag har stött på i sommar.

Så där nu har jag uppdaterat lite av vad som hänt på sistone, det känns skönt att ha fått det gjort. Men jag återkommer snart igen, det lovar jag.

Ha det så skön i sommarvärmen
Vivvi