lördag 22 oktober 2011

Ännu en älgjaktsdag

I  morse när jag gick upp för att göra mig i ordning till dagens jakt så trodde jag inte mina ögon när termometern visade på över 10 grader varmt kl 5,30. Trodde det var fel på termometern men när jag gick ut för att hämta tidningen så var det nästan alldels ljumma vindar. Skönt! Men ett sånt besvär det blev med kläderna. Jag var förberedd för en kylslagen morgon.
I alla fall så hade jag min man med på jakten idag. Det betyder att han satt och trängdes med mig i tornet och ibland har han så himla svårt för att sitta still och att hålla tyst. Men ibland så tröttnar han och nästan somnar - då är det tyst och stilla.

Hörseln i skogen
Idag utspann sig emellertid följande dialog mellan oss:
- Vad är det som låter, är det bilar? frågade jag.
- Nej, det är vinden som susar i träden, svarade min man.
Så kan det vara med "nya öron". Det blir nya hörupplevelser hela tiden. Tänk att jag tyckte det lät så högt så det kunde ha varit bilar. Cochlea är fantastiskt. Men att använda jaktradion med mitt CI fungerar fortfarande inte. Ska få en ny sladd från Karolinska inom kort så nästa jakt kanske det kommer att fungera.
Trots att jag bara lyssnade med vanlig öronmussla på mitt oopererade öra så hörde jag att man skjutit en kalv - hörde i och för sig också smällen. Det var nästan meddetsamma som vi kommit på plats i tornet.
Eftersom det var alldeles i närheten av där vi satt så fick vi hjälpa till med älgdragaren och se till att älgkalven kom ut ur skogen.



Men kära nån så mycket trattkantareller det finns i skogen. Om det är någon som vill ha trattisar så är det bara att gå ut i skogen och skörda - det finns obegränsade mängder.


Så passa på att gå ut och hamstra trattisar. Gott i soppa, såser och mycket annat. Kan användas färska, torkade, frusna, syltade och säkert på en mängd andra sätt.

Ha det
Vivvi


lördag 15 oktober 2011

Älgjaktsveckan är över men jakten fortsätter!

                            
Ja,ja bilden är lite suddig men vadå? Den här björnen har hållit till på våra jaktmarker - framförallt runt ett speciellt torn - sedan lite drygt en månad tillbaka. Det är fint att se en härlig björn på bild men man är lite mindre kaxig om man skulle stå öga mot öga med björnen ute i skogen.

Jaha så var älgjaktsveckan över för den här gången. Vi fortsätter att jaga på lördagarna framöver tills vår tilldelning är fylld. Vilken fantastisk höstvecka det har varit. Underbart väder, underbara färger och det som är roligast av allt är att älgtillgången är god - även om vi inte har skjutit det vi får skjuta. Men jag tror att alla i laget har sett älgar i år.

Ja, så var det det här med björnen. Sedan slutet av augusti har en björn tillbringat sin tid på våra jaktmarker - speciellt i ett område och ännu mer speciellt runt ett särskilt jakttorn. Det är flera i laget som har sett björnen andra har sett spåren eller spillningen efter den.
För min del så räckte det med att få sitta på "björnpasset" för att pulsen  skulle öka. Om man därtill lägger att vi har ganska gott om varg och lo i våra trakter så är det tillräckligt för att det ska bli spännande att vara ute på jakt.

CI, jaktradio och kommunikation
När allt kom omkring och jag hade med mig två kommunikationsradioapparater (det blir minst sagt otympligt att bära med sig två radioapparater med antenner, tillsammans med ryggsäck, vapen etc) alla sladdar på plats så visade det sig att anslutningen till mitt CI bara brusade så jag fick förlita mig på öronmussla och konventionell radiokontakt. Det funkar bara inte. Javisst jag hör att det händer något - någon form av ljud tränger igenom men vad säger dom?????????
Till nästa lördag ska jag beställa en ny sladd och försöka ansluta den till radionvia en adapter - jag tror att dom kopplade fel i affären när dom gjorde om kontakten så att den skulle passa i min radio.
Finns det någon som har erfarenhet av CI och jaktradio??

Att vara CI-bärare
Ja det är onekligen lite speciellt att vara användare av ett CI. Sent på eftermiddagen idag var jag ute i det nya affärscentrum som vi har här i Västerås. Då träffade jag på Amanda (det var hon som först gav mig information om vad det innebär att ha ett CI) hon var där med sina två barn. När jag hälsade på henne visade hon på att batteriet till hennes CI hade tagit slut - hon hade glömt att byta - och nu stod hon där och kunde knappt förstå vad jag sa men å andra sidan förstod jag hennes problem.

Så vill jag baraavsluta med att tala om att jag är så glad att jag äntligen efter flera år har hittat ett mössbord från Hälsingland som jagnu har köpt.Har inte fått hem det ännu men snart...

Ha det så bra
Vivvi

fredag 14 oktober 2011

Den här veckan är det älgjakt som har varit i fokus!

Det har varit fina höstdagar, den här veckan, sol och underbara höstfärger. Men hua vad kallt det är när man går till sitt pass tidigt på morgonen. Vi brukar vara på plats i skogen runt kl 8.00. Första timmen går bra men sedan kommer kylan krypande. Efter 2 timmar har kylan gått genom ben och märg.

Hittills har jag inte fällt något djur  under den här jakten. Fast det var nära häromdagen. Precis när jag hade siktat ordentligt gick tjuren in i Förbjuden skjutriktning och då får man ju absolut inte skjuta.
Men  den största upplevelsen med jakten är att sitta i skogen och insupa alla ljud, luften och färgerna. Apropå ljud så är det ett kapitel för sig.

I år hade jag verkligen sett fram emot att få uppleva alla ljud med mitt "nya öra". Och visst hörde jag väldigt mycket mer fåglar än tidigare. Upplevde för första gången hur skräniga nötskrikorna är, men så vackra.
(den här bilden har inte jag tagit, ville bara visa hur fin nötskrikan är)
Men även nötskrikornas skrän - ja det låter som skrän - är trevligt avbrott i den annars så tysta skogen.

Ja så var det det där med hörseln
När man är ute och jagar så använder man i allmänhet en kommunikationsradio för att kunna förmedla sig med jaktkamraterna. Oftast har man en öronmussla som är kopplad till radion. Med min usla hörsel så har det alltid varit väldigt svårt att kunna hänga med i kommunikationen. Men i år hade jag sett fram emot teknikens under: en direktkoppling till mitt CI. Delarna syns på bilden nedan:

Det är alltså en en sladd som ska kopplas in i mitt CI och sedan kopplas in i radion och sedan ska ljudet gå rakt in i "hjärnan". Det här såg jag verkligen fram mot. Sladden hade jag fått på Karolinska så den passade perfekt i mitt CI men sedan började problemen. Det var fel storlek på den delen som skulle koplas ihop med radion. Så i fredags åkte jag till specialradiobutiken (dom som håller på med sånt här).
- Visst det fixar vi. Kom tillbaka efter lunch.
Ja, så var jag tillbaka efter lunch och fick beskedet att det var glapp i radions kontakt med sladden. Det skulle behövas en hel dag för att fixa det. Och det här får jag reda på på fredag em och jakten börjar tidigt, tidigt på måndag morgon och affären har stängt lördag söndag. Men killen i affären sa att nu skulle det i alla fall fungera. Pyttsan!
På måndag när jag sitter på pass har jag ingen kontakt alls med resten av laget. Dom fick söka upp mig på mitt pass för att tala om att jakten var över. När dagen var slut åkte jag tillbaka till affären, ca 10 minuter i 17.00 och dom stängde kl 17. Jag vill reparera glappet så jag lämnar in radion nu och avstår från jakten imorgon.
Som tur var kom min man på en kompis som hade en radio som han kunde låna ut. Så på tisdag åkte jag ut i skogen med god förhoppning om att gode vännens radio skulle fungera (sladden passade precis). Men samma problem som dagen innan - det blev nog något fel när  man satte dit den nya kopplingen. Så på tisdag eftermiddag är jag tillbaka i affären för att hämta min radio och också påtala att sladden inte fungerade. Den här killen tittade på sladdens koppling och på min radio och konstaterade att jag hade fått en stereokoppling och det skulle vara en monokoppling. Byte igen. Äntligen! Nu skulle det väl fungera. Ut på onsdag morgon och nu hade jag för säkerhetsskull även med mig gode vännens radio så med en vanlig öronmussla på mitt oopererade öra där jag hör riktigt, riktigt dåligt och den nya sladden i minreparerade radio. Och fantastiskt jag kunde faktiskt höra en hel del av kommunikationen.
Så nästa dag som jag åkte ut i skogen var jag uppåt värre för nu skulle jag kunna höra kommunikationen. Då upptäckte jag på plats att jag glömt sladden!!!!! Hur dum får man bli? Så det blev ännu en dag med urusel kommunikation coh dom fick komma och hämta mig på passet när jakten var slut.
Men imorgon! Då ska jag ha alla sladdar och två radioapparater med mig så det skulle väl vara sjutton om jag inte ska kunna höra kommunikationen.

Kommunikationen
Det är det som är så spännande med jakten. Hundföraren eller någon annan rapporterar att man har sett färska spår eller kanske till och med sett ett djur på väg i min riktning. Då ökar pulsen högst väsentligt.
Så nu ser jag fram emot morgondagen. Visst det är lite kallt på morgonen men det övervägs av allt det andra.

Ha det
Vivvi