onsdag 24 augusti 2011

Fotosafari på Talludden!

Man behöver inte vara professionell fotograf för att lyckas med fina bilder när man är på Talludden. Talludden är mitt sommarställe som jag delar med mina syskon och från trappan har man den här fina utsikten. Men det som är speciellt när det gäller vatten, gäller i synnerhet här: det ser alltid olika ut. Ljuset ändrar sig under hela dygnet.
Här ovan ser man hur skymningen kommer och ger sitt speciella ljus över sjön. Ön som är i mitten heter Bockön.
Sommarhuset är jättemysigt men har kanske inte allra högsta standarden, så för att gå på toaletten (det är en vanlig vattentoalett) så måste man gå ut genom ytterdörren och går sedan under tak och runt hörnet där toaletten finns. Och nästan varje gång som jag går dit så ser jag den här fantastiska utsikten och varje gång så tänker jag att det här är så fint så det måste jag fotografera. Följden är att jag har hundratals foton med den här utsikten. Ändå är alla bilder olika på något sätt.

Även på natten är det sagolikt vackert - ofta med månljus som lyser över vattnet men se det har jag inte lyckats fotografera ännu. Måste lära mig ta foton med långsam utlösare, hur man nu gör det? Men när det regnar eller är dimma går det att ta foton. Och även då är det vackert, eller hur?

Som man kan förstå av ovanstående så har jag haft några dagar ledigt.



Och samtidigt som jag inte arbetar som vanligt så har jag passat på att försöka träna mig på att använda mitt "basprogram" på mitt CI.
Tidigare har jag skrivit om att några av elektroderna, i cochleaimplantatet, dom som framtförallt tar upp bastoner har varit avstängda. Orsaken till att dom har varit avstängda är att med dom inkopplade så blir allt ljud så enormt "burkigt", nasalt och det är riktigt, riktigt svårt att höra vad folk säger. MEN å andra sidan så försvinner dom skärande toner som ofta uppträder, t ex när man spolar vatten, när löven blåser i träden eller när folk säger s-, sj-ljud. Därför så tyckte ingenjören som jag träffade nu senast på Karolinska att jag skulle prova att använda ett program där baselektroderna är inkopplade. Helst skulle jag nog behöva använda dom minst en vecka för att jag skulle märka om jag kunde vänja mig vid det ljudet. 
Så nu har jag gått omkring med burkigt, nasalt ljud  i mer än en vecka - och faktiskt det låter bättre och bättre för varje dag. Fast att tala i telefon med det programmet på är näst in till omöjligt men skam den som ger sig, allt annat låter ju så bra så jag bara måste vänja mig vid det här ljudet.

Nu är snart sommaren förfluten och det mesta ska återgå till det normala. Känns nästan lite skönt. Men än finns tid för att påta i trädgården. Och tur är väl det. Jag ska återkomma med lite bilder och information om vad jag har gjort i trädgården under senaste tiden. Indelningen i olika trädgårdsrum fortsätter, likaså letar jag efter olika växter som ska passa i dom olika rummen. Det är jätteroligt.
Mycket växter köper jag via Tradera och så här långt har jag inte blivit lurad och inte heller har jag blivit besviken. Ibland kan jag komma över en växt för så där 15, 16 kronor (inklusive frakt)  och då kan jag ju ha råd att köpa in både det ena och det andra.
Förresten så måste jag berätta att när jag var på Talludden den här gången och vi tog en promenad i skogen - egentligen för att titta efter svamp - så hittade jag en gammal zinkhink. Läckert. Den står nu i trädgården där den pryder sin plats i "den gamla torparträdgården". Men som sagt jag återkommer till det. Tills dess får ni ha det så bra.

Vivvi