fredag 5 juli 2013

Nässlor så nyttiga att dom borde odlas!

Den här sommaren har jag ägnat extra mycket tid åt brännässlor. Ja, inte att rensa ogräs utan att istället försöka lära mig så mycket som möjligt om denna otroligt nyttiga växt - som råkar betraktas som ett ogräs. Men det allra första som man kan lägga märke till när det gäller brännässlor är att där dom växer är jorden näringsrik. Brännässla - urtica dioica.

 
Urtica dioica - brännässla har använts som medicinalväxt i alla tider. Den är bra för en mängd olika åkommer och hela växten kan användas. Det som bränns är små, små taggar som består av  kisel. Om man tar ett distinkt tag i brännässlan så bränns den inte - det är när man "snuddar vid den" som den bränns. Konstigt nog så botar lika, lika. Så om du har blivit bränd kan du ta ett blad från brännässlan och vika ihop det till en liten boll och gnida bollen över där man bränt sig så försvinner smärtan.
Brännässlan är så nyttig så egentligen borde den odlas - och den har även odlats förr i tiden. Förr i tiden var brännässlan en av de stora vitaminkällorna för den fattiga befolkningen.
 
Av stjälkarna har man gjort fibrer som användes för att göra  t ex snören.
 
Allra helst ska man plocka små nässlor och små blad. Dessa kan sedan användas till mycket. Torka för att använda vid framtida behov, eller färska för att göra t ex shots , se recept nedanför. Brännässlan är en av de växter som har mest klorofyll - mer än spenat - och det bidrar till att stärka de röda blodkropparna och till att bilda hemoglobin.
Framförallt brännässlans rot är bra för godartad prostataförstoring. Nässlan är också bra för att lindra reumatism.
 
Shots av brännässla
 
3 dl färska nässelblad
1 dl vatten
1 tsk honung
1-2 msk citronsaft
 
Skölj och rensa nässlorna. Lägg i en mixer och mixa. Häll vätskan genom en sil. Häll upp i glas och smaksätt med honung och citron.
Det här är en dundershot som är så god att dricka på morgonen - ett riktigt vitaminpiller.
 
Nässelaioli
Den här aiolin passar väldigt fint till grillat kött eller fisk.
 
 
2 äggulor
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 tsk salt
2 msk senap
5 dl olja (gärna rapsolja)
4 dl nässelblad
1 msk vitvinsvinäger
 
Salta på vitlöken och pressa den med flatsidan av en kniv och mosa tills det blir som puré. Lägg purén i en skål och tillätt äggulor och senap och vispa lätt. Tillsätt oljan lite i taget under konstant omrörning så att det blir som majonäs.
Koka upp vatten och lägg i nässelbladen 10 sekunder så dom får ett uppkok. Skölj dom i kallt vatten och krama ur vätskan. Hacka dom fint och blanda ner i  äggblandingen tillsammans med vinägern. Häll upp aiolin i en glasburk med lock och förvara den i kylskåp.
 
 
Nu är nässelsäsongen nästan slut för i år, så istället har jag börjat rikta blickarna på älgört, återkommer till det senare.
 
Vivvi
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar