onsdag 13 mars 2019

Tall - Pinus Sylvestris





Precis som väldigt många andra så väntar och längtar jag till våren. Då när naturen vaknar till liv och det finns så mycket spännande att plocka. Men under tiden så roar jag mig med att lära känna tallen lite mer. Tall kan skördas året om och det man plockar är tallbarr, tallstruntar (dom nya skotten som kommer på våren), tallkottar (när dom är alldeles nya och gröna. Förr använde man också kådan som tuggummi.

Det finns väldigt mycket C vitamin i tallbarr - faktiskt mer än i citrusfrukter - och speciellt i slutet av vintern finns det väldigt mycket C vitamin. Tack vare C vitaminet så innehåller tallbarren också mycket antioxidanter. Antioxidanterna är carotenoider och steroler, dessutom innehåller det också potassium, järn, kalcium och fosfor.



Så gott folk passa på nu och plocka tallbarr och gör ett gott te.  Klipp tallbarren i mindre bitar och koka upp och låt koka en stund innan du silar bort barren. Smaka sedan gärna av teet med lite citron men teet är gott som det är utan tillsatser.
Om du är frusen så ska tallbarrste vara utmärkt för att få upp värmen.





Om du har mer tålamod så passa och gör lite tallbarrsvinäger:

Du behöver en ren glasburk och fyll burken med tallbarr, klippta i bitar, packa tätt. Fyll sedan på med äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger så att det täcker barren ordentligt. Ställ nu burken i ett mörkt skåp i ca 6 veckor - skaka om burken lite då och då. Det här är en vinäger som passar bra till bland annat dressing.

Nu ska jag experimentera lite mer med tallbarr och snart kommer granskotten mmm...granskottssirap. Det blir gott!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar