fredag 16 augusti 2019


Groblad Plantago major

Den vite mannens spår kallar indianerna groblad för. Den fanns inte tidigare i Amerika utan kom dit med de invandrande europeerna. Och även här hemma hittar man groblad ofta vid stigar där växten lätt kan bli trampad på.

Många tror att växten heter grodblad men nej groblad ska det vara för växten "gror ihop såren". Det var en kunskap som våra kloka gummor kände till. Ja inte bara dom för växten är omtalad som sårläkare sedan tusentals år tillbaka. Och läka sår det kan groblad - nu är det även vetenskapligt bevisat. Växten innehåller flera sårläkande, antiinflammations och bakteriedödande ämnen. 
Många har hört talas om grobladens läkande förmåga men få har testat. Gör det! Grobladet har en fantastisk förmåga att "dra ut" var, stickor, grus och att läka ihop sår. Har du bränt dig så tag ett groblad och lägg på blåsan och nästa dag ska du se att blåsan är borta eller i varje fall betydligt mindre. Har du fått insektsbett - gnid stället med baksidan på ett groblad och klådan försvinner snabbt.

När du ska använda grobladet så är det viktigt att se till så att det är rent, behövs det så skölj i vatten och torka av. Skrapa på baksidan av bladet - så att de gynnsamma vätskorna kommer fram - och lägg sedan bladet på skadan. Fäst med tejp, plåster eller lägg på ytterligare ett blad och bind om med en tråd eller ett grässtrå.
Det går också bra att tugga lite på grobladet och sedan lägga massan på såret.


                                      

I juli/augusti när grobladets blomstänglar har blivit bruna kan man lätt repa av de bruna fröna som sedan kan användas på gröten, i brödbaket, på salladen. Det går fint att rosta fröna i en torr het stekpanna.




Och självklart kan man äta bladen, godast är dom späda bladen. Passar fint att ha en sallad. Lite större blad kan man förvälla i 2 omgångar vatten och sedan använda för att göra dolmar - är bladen mindre så använd två blad till varje dolme. Lägg på fyllningen ( fick tipset av en god vän att fylla med salsiccia) och rulla sedan ihop bladen och stick i en tandpetare. Pensla på olja och gratinera i ugnen tills dom fått fin färg. 

Och sist men inte minst det går att göra tinktur och sårsalva av grobladen. Det går också utmärkt att frysa och torka dom.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar