tisdag 13 april 2010

DETOX - en riktig bluff!

Rena kroppen inifrån. Så står det numera i många broschyrer, i annonser och tidningsartiklar. Men som jag har förstått det så är mycket av det bluff. Det går inte att rena kroppen inifrån - det sköter levern om.

Precis som väldigt många andra kvinnor har jag läst och uppmärksammat det omskrivna fenomenet att detoxa sig. Om man detoxar sig så går man ner i vikt och mår så bra. Metoderna är många men dom allra flesta går ut på att man ska köpa något dyrt preparat som man ska äta samtidigt som man ska ändra sin diet.

Häromkvällen så var det ett mycket intressant program i Kunskapskanalen, där en professor undersökte dom vetenskapliga påståenden som användes i samband med försäljning av olika varor. Och just den här kvällen handlade det om detox. Professorn, som var kvinnlig, tog kontakt med ett flertal forskare för att få reda på hur man kan mäta om man blir renad invärtes. Det gemensamma svaret från alla experter var att det går inte att mäta, det skulle i så fall vara levervärdena som man ska mäta - levern är kroppens reningsverk.
Men samtidigt fick man reda på att hos en frisk person är alltid levervärdena låga. Och att gå in i levern för att ta prover inget som man kan göra utan vidare.
Nåväl professorn gav sig inte så lätt. Hon inhandlade ett antal detoxpreparat. Sedan hade hon en grupp studenter som fick delta i hennes studie. Hälften av studenterna fick detoxpiller och hälften fick placebo. Alla fick samma förhållningsorder när det gällde kosten. Det var t ex förbjudet att dricka  kaffe, inta alkohol, att äta godis och annat "onyttigt". Efter studien så fick alla studenterna fylla i formulär om hur dom kände sig, hur dom mådde, hur pigga dom var etc. Resultatet var att allihopa mådde bättre, kände sig piggare etc.
Alltså ingen skillnad på dom studeneter som hade ätit detoxpreparat.
Så professorns slutledning blev: att det är den ändrade kosthållningen som gör att man mår bättre, känner sig piggare, går ner i vikt etc av en detoxkur. Så hon tyckte inte att man behövde köpa dyra preparat utan istället ta en vecka då man bara äteroch dricker nyttigt så komer man också att må mycket bättre - och så är det mycket biligare att slippa köpa dyra piller.
Och att äta nyttigt det har vi ju vetet hela tiden att det är hälsosamt, eller hur?

Tänk vad lätt det är att spara pengar!

Vivvi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar