tisdag 26 april 2011

Norrland tur och retur

Så var första etappen av pimpningen av min "fula" husbil klar och det var dags att prova om den fungerade som det var tänkt. Därför gav vi oss i fredags iväg till Norrland, närmare bestämt till Kullberg strax norr om Junsele. Och vad gör man där?

Jo vi åkte till Kullberg för att titta på älgarna som simmar över Ångermanlandälven. Det är ett rätt fantastiskt naturfenomen för varje år i slutet av april-början av maj simmar över 100 älgar över älven för att söka nya sommarbeten.
På Kullbergs vandrarhem har man fört statistik över hur många älgar som simmar över de olika dagarna och de allra flesta simmar över runt 22-28 april. Alltså skulle det vara perfekt att komma dit nu över påsken.
Bilen gick bra och första stoppet gjorde vi vid en liten sjö vid Graninge. Där vi sov den första natten.


Här sitter Mitzi och njuter av att ha fått komma ut i friska luften efter resan från Västerås. Här vid sjön grillade vi  lite kyckling innan vi gjorde ordning för natten. Vi har ingen värme i bilen på natten så det blev lite kylslaget men med hundar och varma täcken så sov vi gott.

                                                                 Kullberg
På morgonen fortsatte färden till Kullberg dit vi kom fram strax före lunch. Vi rekognoserade lite och hittade så platsen där älgarna brukar simma över. Här hade man iordningställt ett vindskydd där man kunde sitta och ha älven och "simöverfarten" mitt framför sig. Sträckan som älgarna brukar simma är ca 200 m, det är väldigt strömt men det verkar inte bekymra älgarna som simmar rakt över för att sedan ta sig i land ca 25 m från där vi satt. Här kommer några bilder som visar hur fint det var, och så var det ju ett underbart väder (ca 20-22 grader) med solsken. Och så fåglarna som kvittrade hela tiden. I vattnet lekte kniporna. Det var med andra ord perfekt.

                                          
Här från den solbelysta stranden brukar älgarna gå ner för att sedan våga språnget ut i det kalla vattnet


                                                     Och här brukar älgarna gå i land

Här satt vi från lunchtid tills det började skymma. Sällskap fick vi av ett par som har sitt fritidshus en liten bit längre norrut utmed älven. Även de var där med kameror i beredskap. Men även om det var vackert så kan det bli lång väntan så kaffe tillagat över öppen eld kan ju smaka gott (älgarna störs inte av eld).


Vi hhade ingen tur med älgobservationerna under första dagen och så småningom blev det dags att krypa till kojs igen. Även den här natten var lite kylslagen men annars sover man riktigt skönt i husbilen - har förresten döpt den till Bomilia. Följande morgon gav vi oss ner till älven igen. Vi satt där tålmodigt till fram emot lunch men inte en älg visade sig och det blev så småningom dags för oss att sätta oss i bilen igen för att börja den långa resan tillbaka hem igen. Vilken besvikelse - ingen älgsimning för vår del.
Vi åkte vägen över Delsbo på vägen hem. Och i Delsbo sov vi en natt. På kvällen roade vi oss med att titta på Mästarnas mästare på datorn. Det och lite ägg och rökt lax förgyllde vår påskdagskväll.



Och utanför hade vi den här fina utsikten över några Hälsingegårdar. Det är fint, rikigt fint i Hälsingland.


Den här natten var det inte så kallt. Och på morgonen fortsatte resan hem till Västerås. Men innan jag slutar så lägger jag in en bild, som jag lånat av fotografen Åke Johansson - han har minsan sett simmande älgar i Ångermanälven.


Väl hemma gick jag in på Kullbergs vandrarhems hemsida och tittade på statistiken. Och f..n också dom hade sett 24 älgar simma över älven på eftermiddagen när vi hade lämnat platsen. Kan det bli mer retsamt?

Vivvi

2 kommentarer:

  1. Hej Vivvi!

    Det är ju helt otroligt! 92% på ord och 96% på meningar i brus!!! Visst är vi CI-personer lyckligt lottade! Det verkar dock som om de gör olika sorters test i olika Landsting, så jag undrar: Är det enstaviga eller flerstaviga ord du får lyssna på? I Lund använder de sig enbart av enstaviga ord, (buss, ord, krets, glass osv) där jag uppnådde 80% och det där testet med brus har jag aldrig fått prova.

    Förresten, den där röntgenbilden på mitt CI jag skulle få har tyvärr kommit bort. Det var så många personer med under min operation att de glömde trycka på "spara bild" på röntgenapparaten när de kollat att elektroden låg rätt... "Ju fler kockar..." Så jag vet inte hur jag ser ut i huvudet - vilket kanske är tur? ;-)

    Visst är det härligt med naturen - speciellt nu när man nästan kan HÖRA hur blommorna slår ut. =) Synd bara på älgsimningen, men det kommer fler år - ska de förresten inte simma tillbaka i slutet av sommaren igen? Nu när du har skaffat husbil är det väl bara att sticka iväg när andan faller på!

    Här nere hände det för ett tag sen att en förvirrad älg simmade över sundet till Danmark. Danskarna blev helt till sig - det finns ju inga älgar där annars.

    Snart är det dags även för mig att ta ett dopp - skulle tro att det är sådär tolv grader i vattnet nu. I Norrland blir det väl aldrig så varmt ens i augusti? ;-)

    (Nejnej, jag VET att Västerås ligger i Västmanland, inte i Norrland. Min svåger kommer därifrån, han brukar använda ett uttryck du kanske känner igen: "Haru hunne bunne hunn?")

    Kram så hörs vi snart igen! // Tina i Hbg

    SvaraRadera
  2. Hej Tina!

    Blir så glad när du tittar in. Du undrarde lite om mina hörseltester. Det första är det här vanliga: Nu hör du BIL, nu hör du BÅT
    Det andra däremot hade jag aldrig gjort tidigare. Det är ett test som är framarbetat av KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Det är ett bakgrundsbrus som påminner om när man står mitt i en jättestor folksamling och alla pratar med varandra samtidigt - det blir som ett enda stort sorl. Mitt i det här kommer en kvinnlig röst som säger en mening.
    Det här testet var riktigt, riktigt ansträngande. Ansträngde mig så mycket att jag hade ont i både axlar och nacke efteråt.

    Ja älgsimningen!!!Det är ju en bit att åka till Ångermanland så vi får se om det blir någon annan gång. Nästa gång husbilen ska ut och luftas såkommer vi nog att åka ner genom Danmark, Tyskland och Holland. Kanske någon gånr i slutet av maj början på juni. Vi har en del att fixa med bilen först. Det var eningen att testa hur allt fungerar innan vi åker på nästa tur.

    Hörseln ja. Visst är deet otroligt vad mycket
    man kan höra med ett CI och som man aldrig hört förut.
    Just nu har jag lite problem vet inte om den helt plötsligt har blivit "för högt inställd" eller om hörseln har ändrats på något sätt. Vissa ljud har blivit riktigt jobbiga fast dom fungerade bra direkt efter senaste "mappingen".
    Får se hur det utvecklar sig inom den närmaste veckan annars får jag nog ta kontakt med Karolinska igen.

    Förresten, har du kommit på hur man ska göra för att kunna lämna kommentarer (gäller både din egen och andras - läs min - bloggar). Hur jag än gör så försvinner det och kommer inte in på bloggen. Skitjobbigt!

    Nu ska jag göra ett nytt försök att svara dig, får se om det lyckas.
    Kram Vivvi

    SvaraRadera